Ticka tacka

Avkok på sprängticka(chaga) är sedan några
månader tillbaka vätskebas i allt te och alla smoothies som jag gör. Denna svarta knippe har använts länge medicinalt och som en riktig boost för immunförsvaret. Läser man om den påstås den vara en av dom bästa källorna till antioxidanter, många många gånger mer koncentrerad än tex blåbär och acai.
Eftersom den finns tillgänglig för oss här uppe i norr, och inte speciellt svår att hitta om man vet vad man ska titta efter så tycker jag den är helt klart värd att ta vara på. Har man varit ute och promenerat lite i skogen är nog chansen ganska stor att man nån gång sprungit på den men tagit den för något annat, eller ja bara en svart böld på en björk helt enkelt.
Vill man bortse från dom medicinala egenskaperna så smakar den faktiskt helt okej, tom gott skulle jag vilja påstå. Töm upp i en kopp och kombinera den med nåt gott te eller drick som det är. Vissa kok kan bli lite beska, är mitt i ett litet experiment där jag ska försöka luska ut om det kan vara småbitar av näver eller trä som bidrar med den smaken. En riktigt fin gåva från naturen direkt till oss:)

Annonser

60 thoughts on “Ticka tacka

 1. Vill bara passa på att tacka..för tick tacka..jag ska testa den..spränger den björken..eller vet DU varför tickan fått namnet? Godhelg..H

  • Jag bryter en bit sprängticka, stor som en knytnäve ungefär och lägger den i en stor kastrull full med vatten. En så stor bit kokar jag på ungefär 20-25 gånger. Första koken brukar jag köra kokande i ungefär 20 min, man ser ganska tydligt på färgen hur länge man får koka. Första gångerna blir det svart väldigt fort, när jag använt knölen många gånger brukar jag koka lite längre, närmare 45 min. När det sen fått svalna tömmer jag upp det i glasflaskor och värmer på om jag vill ha varmt men jag dricker det mesta kallt. Personligen tycker jag avkoken blir som godast när man använt samma knöl 15-20 gånger:) Varma hälsningar Jonatan

   • Intressant!
    Så här gör jag: från i förväg krossade Chagastycken maler jag i min handkvarn en lite rågad matsked pulver ner i mitt kaffebryggfilter (som sitter i en filterhållare som i sin tur sitter på en stor kopp). Sedan häller jag på en tekopp kokhett vatten och låter stå 10 minuter. Med en matsked pressar jag så ut det sista från ”sumpen” i botten på filtret. Drickfärdigt!
    Det blir två koppar med bra styrka per sats.

    Jag som brukade bli smittad av den ena influensan och förkylningen efter den andra – jag är numera ALDRIG SJUK!
    Chaga håller vad den lovar….det är en God Brygd!
    /lars

   • Åh det lät inte dumt! Det ska jag prova, fram med handkvarnen:) Roligt med fler som upptäckt denna som du så fint sa, Goda brygd!
    Jag önskar den till varje människa, just som du sa så håller chaga vad den lovar, hel och vital sen jag började med det för 1 år sedan. Hur gör du, petar du bort det yttre skalet på tickan innan du maler den, det mörka?

 2. Jo det är ett par detaljer här som jag vill nämna. Som du vet så provar man sej över tid fram till en metod som fungerar bra.
  Jag använde vanliga kaffefilter av papper i början. Men tyvärr täpper Chagapulvret till pappersfiltren så filtreringen tar alltför lång tid. Att pressa ut vätskan med en sked eller dyl. går inte heller eftersom filtren går sönder. Så jag skaffade ett begagnat kaffefilter i plast i en second-hand butik här i karlstad. Jag fick visserligen köpa hela kaffebryggaren för att bli ägare till filtret men priset var rimligt.
  Plastfiltret fungerar bra på alla sätt. Har bra genomrinning, är otroligt slitstarkt, och spolas rent med varmvatten på ett ögonblick.

  Så ett ord om malningen.. Gör inte pulvret för finmalet för då täpps t.o.m. plastfiltren till och du får noll genomrinning.

  Det är den svarta skorpan som har största halten av tickans polyfenoler, och bidrar till dess suveräna ORAC-värde. I en del annonser för sibirisk Chaga står det att pulvrets färg bestämmer dess styrka – ju mörkare desto bättre. Det kan nog ligga nånting i det, även om andra egenskaper kan vara minst lika viktiga.

  Jag anser att alla skulle må bättre av att dricka Chaga. Det betyder i runda tal 9 miljoner potentiella konsumenter bara i vårt land. Så vi har en stor uppgift! /lars

   • Du trycker på en öm punkt! Jag borde förstås haft en blogg igång redan men har av olika (svep)skäl inte satsat helhjärtat och genomfört planerna.
    Vill minnas jag gjorde ett försök att starta upp en en wordpress-blogg för ett par år sedan men blev frustrerad över hur jobbigt det var att få den snygg o inbjudande.
    Några goda råd?
    /lars

   • Det känns lite synd, känns som du har mycket kunskap och idéer som skulle va intressant att ta del av.
    Jag tycker du kan fokusera på budskapet och förbise det här med utseende på bloggen. Det finns ju andra portaler man kan använda, wordpress tycker jag är ganska bökigt men finns lite mer möjligheter om man har tålamod att böka lite med det.
    Men jag hjälper dig gärna på det lilla sätt jag kan:) Vore om sagt roligt om man kunde läsa lite om dina tankar och idéer nånstans, inte bara för mig.

 3. Verkligen kul att läsa om denna fina Ticka. Pratade precis med en kompis i telefon som berättade om den, sökte på google och fick upp dina fina råd om tillagning. Kommer att hålla ögonen öppna närmsta två dagarna då vi ska ut i fjällskogen och plocka kantareller! Tack från Maria med friends i Jormvattnet, norra Jämtland.

  • Ja håll utkik och ta med er hem ifall ni hittar:)
   Kikade in på din blogg, spännande verksamhet du har!
   Jag såg att du va på Hova riddarvecka, försöker minnas om jag träffade på dig där men får inte riktigt ihop det. Jag får säkert fler tillfällen att titta på det du tillverkar.

   • Så du var också på Hova, sålde du alster eller som besökare? Himla trevlig tillställning men lite långt att åka för min del, typ 100 mil i en Ford transit 73:a:) Den kokade hela vägen så nu måste jag byta till en större motor.
    Hittade inga tickor på fjället men väl i min polares trädgård. Skulle just till att åka med bussen så jag hann inte karva loss nåt. Var lite osäker också men när jag tittat mer på olika bilder så ser jag att det måste vara Sprängticka. Lite synd att den växte vid vägen, men det är en liten byväg, så kanske inte den är alltför läskigt avgasad. Kikade lite på Vildvindelbloggen, fina grejjor, gillar stuket!

   • Jag va där som besökare. Jag har en stuga och verkstad bara 2 mil från Hova så nära och bra för min del:)
    Din resa låter charmig men kanske främst i efterhand:) Du får spara hop till en ny motor så ska jag kika förbi dig där nästa år med purfärska tickor om du har svårt få tag på där uppe.
    Nu när du vet hur dom ser ut så kommer du med all säkerhet att hitta om du är ute och går.
    Jag har plockat mina på mossen sista tiden, där finns det gott om dom. Myren kallar ni det väll där uppe? Det är också ganska lätt att springa på dom i parker och efter åar eftersom man ofta låtit gamla björkar stå kvar för miljöns skull. Jag tycker det känns mycket friskare och bättre att plocka långt från stadsmiljö och bilvägar. Både för tickans näringskälla och för känslan. Jag är av den uppfattningen att det inte bara är den objektiva tickan som ”gör susen” utan känslan inför råvaran ska även kännas helhjärtad. Lägg ner din själ i varje del av processen:)
    Tack tack!

 4. Hej
  Vill säga lite grann om tickan, om det är OK?
  Har druckit detta te varmt, antingen m elr utan ingefärste som är nyttigt o ger underbar smak..kokt tepulver i kastrull o bryggt i kaffebryggaren tillsammans m kaffe (teet överst), kallt som iste m en skvätt citron o isbitar..använder rumsvarmt te som ansiktsvatten dagligen…variationer finns miljoner (?), låt fantasin flöda.
  Min sambo blev av med sin rethosta (rökare sedan 20år tillbaka) efter 2 veckors användning av tickate. Vi har båda blivit piggare, sover bättre på nätterna och huden har blivit mjuk o fin.
  Allt är bara positivt, om man kommer ihåg 3 saker;
  1.Svampallergi – kan vara farligt…
  2.Plocka ej nära bilvägarna – avgasgifterna har svampen sugit i sig
  3.Samtidig användning m penicillin/antibiotikum kan göra motverkad effekt

  Lycka till! 🙂
  MVH.
  Halle, Finland

  • Hej!
   Tack Halle! Låter helt underbart! Roligt att höra om andras tips och erfarenheter!
   Jag gjorde för ett tag sedan en olja på sprängticka, cocosolja och hampaolja som jag smörjer in mig med. Det fick stå i lite över en vecka innan jag silade rent det, men din idé med att använda te kanske är bättre, vid processen med oljan så var det alltid i rumstemperatur. Vet ni något om hur det är om man måste hetta upp tickan för att ”dra ur” dom positiva egenskaperna?

   • Hej Jonatan!
    Har läst att vissa av svampens egenskaper kommer fram när man kokat den minst 15 min- och andra då man avnjuter den kall. Så bägge kan väl göras/testas för att få maximal verkan, elr hur? *ler*

    Svarar här samtidigt till Lars:
    Jag tycker att denna svampen är för lite dokumenterad, för lite berömd och kanske för lite undersökt men det man lyckats hittills få fram, har jag läst att man Kan vara allergisk mot tickan, och biverkningar/motsatt verkan kanske betyder att innan du börjar använda elr i början av användandet så kan du bli/vara sjuk, ha fått/få en bakterie som du behöver medicin till, t.ex. antibiotika..? Som sagt, tickans verkan börjar inte på direkten, tar ca 1-2 veckor..
    Jag är låååångt ifrån expert, har ”bara” läst, och förstås testat med framgång. Jag kommer använda och berömma tickan så länge jag lever! *ler*

 5. hej Halle

  Svampallergier är ovanliga och då oftast artspecifika. Det betyder man är enbart allergisk mot en viss svampsort, för det mesta trattkantarell, eller gul kantarell, eller shiitake.

  Hur stor är risken att man är allergisk mot sprängticka (=chaga)?
  Chaga har i sig anti-allergisk verkan och dämpar allergiska symptom. Så risken är liten!

  Det finns inga studier som styrker påståendet att chaga minskar effekterna.av antibiotka. Vad vi däremot vet är att chaga håller oss friska och därmed oberoende av antibiotika!
  lars

 6. Intressant läsning och tips. Har letat på nätet, då en nära anhörig fått smakprov av en kompis (från Finland) för sina krämpor. Och nu har jag lyckats hitta ”en egen” björk i skogen , som ska testas. Men man är ju alltid lite skeptisk mot ”det nya”, och gör man fel kan det ju bli lite av rysk roulette. Men nu känner jag mig rätt säker på att mitt fynd är rätt, och hur jag ska göra med det. Så tack.

  • hej Gunhild
   Jag menar nog att största risken med chaga är att man gör sig illa då man samlar in dem – typ trillar ner från stegen. Eller råkar skada sig med handyxan då man tar loss dem. Garanterat INTE kul om man befinner sig långt ute i skogen. En annan allvarlig riskfaktor är att man råkar bränna sig på tungan då man ska dricka!
   lars

   • Hej,
    jag tänkte mig nog ”rysk roulette” mera som ett osäkerhetstecken: ”är det rätt eller fel ticka”? ”Vågar jag testa den”? Därför blev jag så glad över bilder och beskrivning!
    Sen kan man ju dricka det kallt, om man är rädd om smaklökarna på tungan. 😉 (I a f enligt det tips vi fått, och som många använder sig av).
    Mvh Gunhild

 7. Hej igen alla chaga-intresserade!

  Chaga varken tillhör eller har några likheter med matsvamparna så det finns varken beskrivning eller bilder av den i vanliga svampböcker.
  Men lika lite som chaga går att förväxla med matsvamp, lika lite liknar den någon annan ticka. Det finns igen annan svamp eller organism som ens påminner om den. Risken att förväxla den med någon annan ticka är ungefär lika stor som att förväxla en karljohansvamp med en trattkantarell!

  Om någon ändå – mot all förmodan – tar fel och får med sej någon annan ticka? I så fall är det ändå lugnt eftersom inga nordiska tickor är giftiga.

  Så alla vågar testa den – och BORDE testa den!

  lars

 8. Underbart att hitta denna sidan! Två frågor som kanske någon kan besvara..?? Tror ni man kan dricka chaga om man har känslig mage och svåra besvär av candida och IBS?? Samt apropå forskning på chaga, finns det någon bra sida på nätet??
  bästa hälsningar, Jennifer

 9. Hej Jennifer!
  Har själv minst sagt känslig mage och får se upp med vad jag äter och dricker!
  Min erfarenhet är att chagatéet inte ”retar” magen på något sätt. Dricker mitt ”té” ganska koncentrerat för att få i mej rejält med chagans alla nyttigheter. Men trots att jag -sedan ett år tillbaka – dricker minst 2 (och ofta 3) tékoppar dagligen har det aldrig orsakat några besvär. Har heller inte läst eller hört talas om någon som fått orolig mage av chaga – och heller inte om någon vars magbesvär skulle ha förvärrats av det.

  Dom här länkarna ger dej en del forskningsfakta om chaga – gåvan från ovan! http://www.earthbornwellness.com/chagaresearch.htm samt
  chagamushroom.com/chaga_medical_research.htm

  Prova!

  Många hälsningar
  lars

  • hej jennifer o lars.
   appropå era undringar o tankar kring chaga o känsliga magar så har jag läst ngnstans att den t o m används för att bota magsmärtor som visar sig bli ”botade” ganska snabbt, pratade för ett par dgr sedan med en kvinna vars far hade coloncanser och till följd av den svåra smärtor som tydligen blev av med smärtorna med hjälp av chaga drickande!

 10. Blev rekommenderad av grannen och testa Sprängtickan.Den heter så för att den växer in i björken och spränger sönder den. Björken går av där det funnits en ticka.
  Har Borelia sen drygt ett år tillbaka och testat allt möjligt. När han berättade att det var enormt med antioxidanter tänkte jag att den måste jag testa. Borde fungera. Finns enormt med nyttigheter i naturen, gäller bara och veta om dom. Går ut och letar de närmaste dagarna och skriver och berättar senare hur det gått. Tack för en mycket intressant sida.
  Hälsningar Gudrun

 11. Jag hittade min första sprängticka idag, och när jag började titta mig runtomkring såg jag ett 20-tal till. Jag hade bara en morakniv med mig och efter en halvtimme stod jag endast med en handfull svampspån. Har kokat te på det jag lyckades karva ihop och nu sippar jag på en dryck som är besk i smaken och smakar väldigt mycket skog. Dess hälsoegenskapen tvivlar jag inte på, för jag är redan yr i huvudet 😉 Vilket är bästa sättet att skörda svampen på så att så lite som möjligt går till spillo?

  • Oj ja då har du en riktig skatt i din skog, ett skafferi som heter duga:)
   Jag brukar bryta eller slå loss hela ”kockan” liksom. Jag har använt allt från handyxa till fälgkors. Man får va stadig på hand bara så man inte hugger i trädet, men sprängtickan har alltid ”kött” en bit in i trädet också så hugger man diagonalt med stammen så kan man va rätt säker att man inte gör sår i trädet. Men ja oftast brukar det bara va att dunka loss den.
   Känns som att du kanske bara fått med dig ”barken” från svampen om du täljt loss med morakniven, och den är ganska besk.
   Fin blogg du! Den hamnar i favoritlistan:)

   • Jag gick ut med en köttyxa idag. Fick lite bättre resultat men jag ska prova sågen istället. Svamparna sitter ju som berget. Fick bekräftat nu att jag drack te på barken igår 🙂

  • Då är det med största sannolikhet INTE sprängticka du är och gnager på:/ Den kan förekomma på al, jag såg en sprängticka vid Stens huvud i somras, men betydligt vanligare på björk. Kolla bilderna jag lagt under sprängticka inlägget så ser du hur den ska se ut på insidan. Ut igen:)

  • Hej Patrik
   Blev lite fundersam att du efter den första tickan såg ett 20-tal till. På vissa håll är chaga inte ovanlig. Men jag har som mest funnit 6-7 ex – efter åtskilliga timmars sökande i skogen.
   Som jag nämnt förut är inga svenska tickor giftiga – som väl är i ditt fall!
   Hälsningar
   lars

 12. Svamparna är väldigt stora och ser exakt ut som sprängticka. Det luktar och smakar vanilj också. Växer inte sprängtickan på gråal?

  • …..fast optimal nyttighet behöver ju inte vara allt. Och även om chaga smakar bra så kan jag inte påstå den smakar vanilj. Så jag modifierar mitt råd och tycker du gott kan använda båda!
   lars

 13. Jo, det stämmer att den även parasiterar på gråal. Men det är betydligt ovanligare – vilket gör dina 20+ fynd ännu märkligare..Som jämförelse har jag sett två (2) chaga på al under mer än 2 års flitigt letande….
  Så vad det nu än kan vara som du råkat på – mitt råd är att det är chagan som växer på björk som du bör använda, och förbigå de andra. Alens bark och blad innehåller visserligen medicinalt verksamma ämnen som tanniner och salicylsyra. Men den saknar betulin och björkarnas andra värdefulla ämnen – som. betulinsyra, björksocker, glykosider, och tvålämnen vilka sprängtickan tar upp, omvandlar och lagrar i för oss hälsosam halt och sammansättning.
  Hälsningar
  lars

  • Jag har nu hittat tre sprängtickor på björk. Det är stor skillnad på de båda fynden. Är numera väldigt glad över det dryga kilot jag nu har i skafferiet. Njuter av välsmakande te varje dag 🙂 Tack för all information Lars!

 14. Hej har små funderingar på hur ni förvarar era sprängtickor? tillagas de genast efter ni plockat dem och hur förvaras de efter ett uppkok. Hur länge kan man spara te, eller gör man inte mer te än vad man dricker upp per gång. mvh Anki

  • Hej Anki.
   Jag brukar klyva isär tickan i knytnäve-stora bitar, sen torkar jag dom antingen i solen eller på ca 60 grader i ugnen. Låter man dom ligga för länge utan detta så möglar dom, plockade en gång åt en vän vilken glömde att torka dom och efter en vecka va dom alldeles vita i påsen.
   Efter att jag kokat lägger jag knölen på en tallrik i fönstret. Jag gör alltid stora kok i en större kastrull, sedan tömmer jag upp det i en stor glasflaska som brukar räcka i en vecka ungefär. Jag lyssnade en gång på en föreläsning där dom sa att du kan ha te på sprängticka stå i flera år utan att det påverkas.

   • Hej Jonatan och tack för dit svar, här kommer några fler frågor, det färdiga teet förvaras det i kylskåpet? kan tickan ligga i fönstret tills nästa kok eller ska den in i kylskåpet efter den torkat? Jag måste säga att jag tycker att det här är mycket intressant, ska så snart jag får tid ut och leta mig en ticka, hamnade här av en slump när jag googlade sprängticka för att få veta lite mera om svampen som sjukdom. Vi har en del stadsbjörkar som är angripna av denna sprängticka och blev nyfiken på hur länge björken kan leva med svampen. (Kommer dock inte plocka någon ticka inne i stan för att göra te på, går nog hellre ut i skogen). // Anki

   • Jag har mitt står i skafferiet eller så får det stå kvar i kastrullen så skopar jag därifrån när jag ska ha. Tickan låter jag ligga kvar i fönstret till nästa gång jag ska koka eller så lägger jag den i skafferiet, aldrig i kylskåpet.
    Sedan kokar jag på samma bit ca 20-25ggr. Lars Har skrivit i en tråd hur han gör också, på ett vis som funkar minst lika bra.

 15. Hej Anki
  Jättekul att du hittade hit!
  Det färdiga chagatéet har lång hållbarhet. Om téet är rejält mörkt bör det hålla sej fräscht åtminstone 4-6 veckor i skafferiet och mycket längre i kylskåp.
  Hur länge värdträden kan leva med tickorna innan stammen knäcks av rötan beror på trädens storlek och vindexponering. För kraftiga björkar i skyddade lägen kan det ta 11-12 år.
  Hälsningar
  lars

 16. OBS!!- VIKTIGT MEDDELANDE!!
  Till dej som använder sprängticka – eller tänker börja göra det:

  På grund av ökande utsläpp av giftiga ämnen i luftrummet över stora delar av landet så rekommenderar jag att tickorna rengörs innan de används. Dessa gifter följer med vindarna och små mängder kan hamna på tickorna när det regnar eller snöar. Jag går ut med det här rådet för att du vill att den chaga du använder ska fortsätta vara giftfri!
  Utsläppen är inga olyckshändelser utan pågår rutinmässigt. De är godkända av myndigheterna men hålls hemliga för oss medborgare. Utsläppen har pågått i flera år. Här i Karlstad lade jag först märke till de typiska ”kritstrecken” på himlen förra sommaren. Och sedan dess har det bara blivit värre. Mestadels täcks himlen som av en slöja och man ser sällan den klarblå himlen längre.

  Det handlar om stora, specialbyggda plan som varje dag lyfter från flygplatser runt om i landet och på hög höjd sprutar ut gifterna i luften över stora delar av Sverige. Utsläppen syns som vita streck och ligger kvar i flera timmar på himlen – de försvinner inte på några ögonblick som avgaserna från vanliga trafikplan gör. Så det är lätt att känna igen dem.

  Det som sprutas ut är aluminium, barium, strontium, bakterier, mykoplasma, virus, och nanopartiklar:
  Aluminium – är starkt giftigt för hjärnan och nervsystemet.
  Barium – förgiftning ger symptom som liknar arsenikförgiftning. Även i låga halter är både aluminium och barium miljöfarliga ämnen som dödar både växter och djur.
  Mykoplasma – den variant av mykoplasma som används i chemtrails finns inte i naturen. Den har troligen tagits fram som ett biologiskt vapen och vi är försökskaninerna. Därför vet vi är att chemtrals- mykoplasma orsakar svåra sjukdomar som HIV/AIDS, fibromyalgi, kroniskt trötthet, ledgångsreumatism, lupus, och MS.
  Nanopartiklar – tar sej in i både celler och vävnader i våra kroppar. Beständiga nanopartiklar kan inte brytas ner av kroppen. De orsakar cancer o skadar hjärta och blodkärl . De är dessutom miljöfarliga. Orsakar bevisligen hjärndöd hos fiskar.
  Bakterier och virus – är precis som mykoplasma biologiska vapen riktade mot dej och mej.

  Här är två länkar som ger dej bra baskunskap om chemtrails: http://youtu.be/Jlv8QIwv4KM
  samt: chemtrails-sverige.blogspot.com

  JUST NU PÅGÅR NAMNINSAMLING!!! SKRIV PÅ OCH TA DIN BIT !!!
  Chemtrails är vår tids största miljökatastrof. Vår hälsa och t.o.m. våra liv står på spel. Så mest av allt vill jag be dej att vara med och protestera genom att skriva på namninsamlingen på den här länken: http://www.namninsamling.com/site/get.asp?chemtrail2012
  Tack för att du hjälper till att stoppa det här vanvettet!

  Hälsningar
  lars

 17. Hej Jonatan,
  Det här är ett personligt meddelande till dig:
  Jag råder dig att utan dröjsmål lägga upp mitt inlägg om chemtrails på bloggen, både för läsarnas
  skull och för din egen skull. Vänligen läs vad Gud säger i Hezekiel 33:6. Om du inte har en Bibel, googla då på versen.

  Om du har frågor eller kommentarer får du gärna höra av dig till mig. Min epostadress är wise.people@live.se

  Hälsningar
  lars

 18. Rättelse!
  Ser att inlägget nu är på plats. Så vänligen ursäkta mig för inlägget härovan.
  Fast du får gärna höra av dig ändå!
  lars

  • Tack Lars! All information är välkommen! Jag kände till det du nämner men inte omfattningen eller bevis på att det faktiskt är något som pågår. Jag ska sätta mig in lite mer i ämnet och kommentera:)

   Tvätta tickan är något man bör va noggran med oavsett fyndplats. Kanske är det inte fel att göra ett uppkok på tickan som man slår bort innan man börjar använda den, oavsett vilken metod man sen använder. Du som maler ditt till pulver och har i tesil kanske borde koka upp knölen en gång innan du bryter bitar från den?

   Lev väl Lars.

   Skickat från min iPhone

 19. Jag har använt sprägticka te endast en vecka, och det som jag har märkt är att jag har vaknat på mornarna tidigare än normalt med att hjärtat har slagit väldigt hårt och snabbt. Vet ni vad det kan bero på? Kan detta vara nån reaktion på nåt ämne som tickan har?
  Häls.Risto M

 20. Jag har också gjort avkok på sprängticka och jag tror att ju svartare dryck man får så har man, som jag någon gång, tagit det svarta yttersta på svampen och den drycken blir lite besk. Samtidigt så ju mörkare den är desto mer nyttigheter har jag hört?

 21. Använd det svarta skalet om ni är sjuka (läs cancer), annars bör man ta bort det mesta av det. Dela upp tickan i kuber ca 3×3 cm. Ta 4/5 st, lägg i ca 2l vatten. Koka inte, värm bara upp vattnet till ca 50 grader, stäng av plattan, låt dra över natten.
  Ta upp bitarna, återanvänd sedan några ggr. Sista gången kan man bryta upp dem i småbitar och även koka.

  • Jag torkar sällan i ugnen längre så kanske nån annan kan svara, jag brukar koka den sen lägger jag den i fönstret. Då torkar den lagom till förvaring, ska man lagra mycket är det ju bättre köra i ugnen, men jag går oftast ut och hämtar en färsk när jag kokat ur min tidigare.

 22. Hej! Jag har hittat sprängticka! Den består ytterst av ett svart skrovligt lager, sedan ett vackert brunt hårt lager och innerst en mer porös gulbrun del. Vilket av dessa 3 delar skall man använda vid tillagning av te?

  • Hej Annika!
   Jag kokar hela tickan, brukar skrapa bort lite näver om det sitter något kvar på. Sen kokar jag oftast av tickan en gång och slår bort avkoket, sen gör jag te.

 23. Hej,
  Min mamma har hittat en hel del chaga svamp i Småland. En av dessa är helvit inuti. Har försökt leta info utan att lyckas. Vet någon vad det är för typ av chaga? Går det att använda?Tack!

  • Hej. Hmm det låter skumt, har mycket svårt att tro att det är en chaga ni plockat. Plockar man från döda träd kan den ha en annan färg men då brukar den snarare va mörkare. Det enda man kan missta på är egentligen en vril, och då är det trädets ved med rundgående fibrer.
   Men posta gärna ett foto 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s