Sprängtickan (Chaga)

Jag vill verkligen slå ett slag för denna vitaliserande knöpe, både vad det gäller smak och hälsa. Det finns många experiment och studier gjorda om man vill hålla sig till nån sorts fakta. När jag själv började använda sprängtickan till vardags hade jag inte läst speciellt mycket om den men vart tillräckligt övertygad för att testa. Självklart hade jag undersökt så den inte var giftig:)
Så vitt jag läst mig till finns inga giftiga                                           Utsidan
tickor i detta land. Jag har utöver sprängtickan även provat klibbticka, vilken har en ganska skarp, frän smak…inte heller lika potent som sprängtickan.
Hur som helst har jag nu under ett år använt avkok på sprängticka dagligen, främst som vätskebas i mina smoothis men även som te, både kallt och varmt.  Mitt eget resultat kan jag inte säga svart på vitt iomed att jag gått över till råkost och intar många superfoods och andra nyttiga godsaker, frisk och kry har jag allafall varit:)

Enligt chagamushroom.com finns långa och många experiment gjorda med chaga som visat sig ha bla dessa positiva effekter:

Stärkt immunförsvar
Bättre sömn
Positiv påverkan på stress
Motverkad trötthet
Förbättrad mental påverkan
Reglerad funktion i muskler och nervsystemet
Förbättrad resistans mot sjukdomar

Insidan
Det finns också undersökningar gjorda som visats ha positiv inverkan mot cancer och aids. Läs och var öppna:)
Jag tycker i vilket fall som helst att det är en underbar gåva som växer utanför vårt fönster.

Annonser

20 thoughts on “Sprängtickan (Chaga)

  • Hej hej! Jag bryter loss mina i skogarna omkring mig. Sista gångerna har jag tagit dom ute på en mosse. Vet inte om det generellt går att nämna nån speciell miljö man ska söka sig till, personligen upplever jag att mossen är en bra plats…så ja på mossen eller nära vattendrag är chanserna goda att springa på en. Jag har också hittat mitt i torra skogen så ja, va vaken för att se dom så kommer du se dom:)
   Jag har sett att man kan köpa i pulverform på råvarubutiken.se. Ifall du blir ivrig;)

 1. Jag blev nyligen introducerad till Chaga, och wow! Smakar mycket godare än jag väntade mig, och så himla fint att gå ut i skogen och trolla fram så fantastiska saker..

 2. Hur vet man att det är sprängticka man hittat?
  Jag hittade en hel del idag, och det ser ut precis som det jag hittar när jag googlar. Men finns det någon liknande svamp? Det jag hittade, ser, när jag brutit loss det, ut som en blandning av svartaktig kork och bark. Vet inte om det är rätt.

  På en björk hittade jag en likadan grej som satt runt en hel smalare gren. Hittar inget liknande när jag googlar, men det jag hittade ser likadant ut som det som satt på själva stammen. Stort som en stor grapefrukt och satt alltså runt en gren som var lika tjock som en grövre promenadkäpp.

  • Bilden jag lagt ut i ett inlägg visar både insida och utsida på svampen. Insidan är korkliknande men inte mörk utan ljus. Sitter tickan på ett levande träd, vilket jag alltid plockar ifrån så är den också lite mjuk i ”köttet” på insidan.

   Det enda du egentligen kan blanda ihop det med är missbildningar på trädet som vuxit ut och som björken sen kapslat in med grövre bark. Dom är träiga på insidan och det märker du snabbt genom att bara pilla loss lite på den, dom sitter också mycke hårdare fast i trädet. Får trädet sår eller sprickor så ser man ofta ”svart bark”…vilket alså inte är vad du söker:)

   Lycka till!

   • Aha, då är det kanske sådana sår jag har hittat. Jag såg inget mjukt inuti. Är det det mjuka man ska koka på, eller alltihop?

   • Jag kokar alltihop, känner också dom som täljer bort endel av det mest ”barkiga”. Endel hävdar att ju mörkare desto mer potent.

    Leta på levande träd rekommenderar allafall jag! Inte vid vägar eller andra miljöer där det finns föroreningar i luften eller marken.

   • Ok, jag får kolla lite till då. Fann ju inget mjukt inne i min, men jag bröt bara snabbt loss en bit. Det andra, som var på grenen, blev bara trä inuti, så det var nog en skada. Jag hittade på levande träd, och jag bor en bra bit från motorvägen. Egen skog, så jag kan röja hur jag vill 😉 Har sett lite svarta sådana här former på björkar lite här och var, så jag ska undersöka dem närmare i morgon.

 3. Ni pratar mjukhet och kanske kan uppstå missförstånd. Sortera inte bort en chaga för att den inte är mjuk i era ”ögon”. Den är inte ”mjuk” som en svamp men ”mjukare” än trä… Ibland kan den vara rätt torr och vara hårdare. Man ser på färgen och sammansättningen. Den är brun inuti med korkliknande sammansättning, mer jämn och eventuellla vita ränder, alltså inga träådror…

 4. Hej. Man kan köpa chaga i bitar på amuletten.net och jag tycker verkligen att det är gott. Jag blandra i lite citron och lite stevia (naturligt sötningsmedel) och dricker det oftast kallt men även varmt.

 5. Hej! Spännande läsning om Sprängticka. Jag undrar bara hur du gör när du hittat den. Ska man skölja den i vatten innan man torkar den i ugnen eller ska man bara lägga in den i ugnen som den är. Ingen risk att det finns föroreningar eller andra ämnen från luften som inte är bra att få i sig om man inte gör något med den?! Tack för svar! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s