Goji

Jag håller på driver upp lite gojiplantor här hemma.
Den kinesiska gojin har tagit sig ordentligt, det är väll ungefär 4 veckor sedan jag stoppade ner ett gäng frön i jorden. Ni kan se på bilden vad som hänt sedan dess, kul kul! Jag satte först fröna ca 1 cm djupt men märkte att det inte hände peciellt mycket så gjorde om och la dom då precis på jordytan. Där grodde dom bättre:)
Jag satte även tibetanska goji som inte alls är lika glada i att växa. Dom ser i princip lika ut som när dom kom upp för 4 veckor sedan.

Ska ni köpa gojis kan jag rekommendera Go for life eller Råvarubutiken.
Bäst tycker jag dock att dom tibetanska goji är som jag köper på Nature butiken, har ingen påse hemma nu och har glömt vad dom heter. Dom kostar ganska mycket mer och iomed att jag inmundigar ett hundratal om dagen så kör jag mest med kinesiska.

Annonser

7 thoughts on “Goji

 1. Hej

  Dags för en oväntad konfrontation med verkligheten!

  Det finns inga tibetanska goji – dom odlas helt enkelt inte där utan allt kommer från Kina. Myten om tibetanska goji kan härledas till en amerikansk importör som på 1990-talet ville profilera ”sina” gojibär som extra nyttiga – genom att de odlats i avlägsna, jungfruliga dalgångar i Tibet, långt bort från alla föroreningar, där bären plockas med största omsorg, och där besprutning inte förekommmer. Det var vad han påstod i sin marknadsföringskampanj men sanningen är att Gojibären odlas i jätteskala på hundratusentals hektar i provinserna Ningxia och Xinjiang, långt bort från de ‘jungfruliga dalgångarna’ i Tibet. Och ja – bären besprutas. Kinas regler för ekologisk odling skiljer sej från våra. Nog sagt!

  • En oväntad INFORMATION om verkligheten, som jag tackar för:)

   Jadu som konsument till all världens godsaker och nyttigheter är man nog ganska naiv om man tex skulle tro att det är tibetanska munkar som varsamt handplockar ens gojibär och sedan skeppar direkt till oss utan stora företags mellanhänder, vilket man får intrycket av på just denna produkts beskrivning. Ekologiskt har också blivit en gigantisk marknad som alla ser sin chans att tjäna pengar på, värt att tänka på. Och som du nämner så bör man nog ha lite koll på hur andra länders regelverk för ekologiskt ser ut.
   Det är jag ganska dåligt insatt i så tack för din respons:)
   Nästa säsong hoppas jag kunna skörda åtminstone några gojibär från min egen trädgård.

  • Tack! Jag använder en enklare digitalkamera som jag införskaffade mig för 3-4 år sedan. Den har en ganska bra makro inställning, men det är ingen objektivkamera utan en stilla hand och lite fix i photoshop som gör susen.

  • Javisst! Jag planterade ut dom idag faktiskt, därav jag sökte och hittade din blogg:) Satte en i växthus och en utomhus, dom är ungefär 30 cm höga, har haft dom i varsin zinkhink sista året, hade dom utomhus i vintras för att härda dom lite…tänkte jag. Och dom överlevde vintern. Så ja, det verkar ju hoppfullt då om dina växer för fullt. Då hoppas vi på bär nästa år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s